Do makaronu dodaj kiełbasę i kilka tanich składników. Tę smaczną sałatkę zrobisz w 10 minut
Sałatka makaronowa w tej wersji to błyskawiczna sałatka z kiełbasą, a dokładnie z mortadelą. Jest tania, sycąca i robi się ją ekspresowo. A do tego – dobrze smakuje. Przepisy na podobne sałatki można znaleźć w niemieckich kalendarzach i poradnikach sprzed kilkudziesięciu lat: kiełbasa, ogórki konserwowe, jajka i majonez, to połączenie wręcz kultowe dla poprzedniej epoki.
Jak zrobić sałatkę makaronową z mortadelą?
Tu nie ma nic skomplikowanego, bo zwyczajnie wystarczy połączyć wszystkie składniki i wymieszać z majonezem. Do zrobienia sałatki można wykorzystać dowolny makaron, może to być także makaron, który został z poprzedniego dnia. W przepisie jest mortadela, ale może to być również inna tania kiełbasa. Może być np. parówkowa. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby dać tu pokrojoną w kostkę dobrą szybkę czy polędwicę wieprzową.
Ogórki konserwowe doskonale zaostrzają smak, a jeśli lubisz bardziej pikantne sałatki, dodaj do majonezu 1-2 łyżeczki ostrej musztardy. Świeżości sałatce makaronowej nadaje spora garść posiekanej natki pietruszki. To sałatka, którą możesz podać na kolację, zabrać jako przekąskę do pracy, ale też podać na imprezie zamiast tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Przepis: Sałatka makaronowa z kiełbasą
Prosta, sycąca i tania sałatka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Niemiecka
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 796 w każdej porcji
Składniki
- 400 g ugotowanego makaronu
- 200 g mortadeli
- 1 puszka groszku
- 4 ogórki konserwowe
- 4 ugotowane jajka
- 1 szklanka majonezu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKiełbasę, jajka i ogórki pokrój w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Robienie sałatkiWymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem.
Inne pomysły na sałatkę makaronową z kiełbasą
Prosta sałatka z mortadelą daje wiele możliwości na jej modyfikowanie i ulepszanie. Możesz dorzucić do swojej sałatki np. kukurydze z puszki, pokrojone w kostkę kwaśne jabłko, albo zamienić ogórki konserwowe na kiszone. Do sałatki będzie też pasowała cebula (czerwona doda nie tylko smaku, ale te koloru) albo posiekany drobno szczypiorek. Do tego typu sałatek makaronowych można także dodać pokrojony w kostkę żółty ser lub zetrzeć ser na tarce i wymieszać z majonezem.